Ключові результати та висновки дослідження споживання харчових продуктів 2018-2019 року у дітей.

1) Особливості споживання основних груп харчових продуктів українськими дітьми:

  • Українські діти різних вікових груп споживають невелику кількість овочів: діти раннього віку (1-3 роки) – лише 62 грами на день; дошкільнята (4-6 років) – 100 грамів та діти шкільного віку і підлітки (7-14 років) 152 грами овочів на день. Діти всіх вікових груп віддають перевагу картоплі над овочами, вживаючи її у кількості 74, 107 та 155 грамів на день у відповідних вікових групах.
  • Недостатня кількість характеризує і споживання фруктів з ягодами: 95 грамів у дітей раннього віку; 101 грам у дошкільному віці; 114 грамів у учнів молодших класів з наступним падінням споживання у віці 11-14 років до 74 грамів.
  • Діти раннього віку споживають щодня 54 грами страв із м’яса та птиці, ця кількість зростає до 81 грама у дошкільнят та до 115 грамів у школярів та підлітків. Останні споживають 20% з цієї кількості за рахунок оброблених м’ясних продуктів – ковбаси, сосисок тощо.
  • Діти усіх вікових груп споживають багато хліба та інших борошняних виробів. Середня денна кількість для всіх вікових груп складає 200 грамів на день (від 173 г у молодшому дитячому віці до 373 г у дітей 11-14 років).
  • Українські діти споживають невелику кількість молочних продуктів – у середньому 185 мл на добу. Особливо низьким виявився рівень вживання таких продуктів у підлітків – лише 155 мл щодня.

Висновки

  • Сучасне актуальне харчування українських дітей різних вікових груп характеризується неоптимальним споживанням основних груп корисних харчових продуктів.
  • Зокрема, недостатнім є рівень вживання овочів, фруктів та ягід, молочних продуктів, тобто їжі, яка має найвищу харчову цінність.
  • Водночас, діти та підлітки споживають багато картоплі, борошняних виробів, технологічно оброблених м’ясних продуктів, які мають високу калорійність з одночасно низьким вмістом харчових волокон, вітамінів та мінералів.
  • Зміцнення здоров’я українських дітей можливе при формулюванні та дотриманні чітких рекомендацій щодо здорового збалансованого харчування в усіх вікових групах.

2) Енергетична цінність (калорійність) харчування дітей різних вікових груп:

  • Середня калорійність харчування дітей у віці 1-3 роки суттєво не відрізняється від Норм фізіологічних потреб в основних харчових речовинах і енергії (НФП), затверджених Наказом МОЗ України від 03.09.2017 р. №1073 і становить 1452 ккал проти рекомендованих 1385 ккал.
  • Водночас, актуальна сумарна енергетична цінність харчових продуктів, які споживають двох- та трьох річні діти майже на 10% вища та становить 1517 ккал та 1522 ккал, відповідно.
  • Тенденція щодо перевищенні актуальної калорійності дієти енергетичній цінності НФП зберігається та посилюється у старших вікових групах. Діти дошкільного віку (4-6 років) споживають на 14% більше рекомендованих калорій (1969 ккал проти 1700 ккал).

Висновки:

  • Надмірна калорійність їжі є ознакою сучасного харчування дітей в Україні поширена серед дітей молодшого віку, дошкільного та шкільного віку, а також у підлітків.
  • Порушення енергетичного балансу, яке спричинене переважанням поступлення енергії з харчовими продуктами над її витратами внаслідок зменшення рухової активності та поширеної прихильності дітей до віртуальних розваг, створює значні ризики для здоров’я.
  • Зростання кількості дітей з надмірною вагою та ожирінням спричинене порушенням харчової поведінки та надмірним споживанням енергетично щільної їжі, що призводить до виникнення діабету, серцево-судинних та інших хронічних захворювань.

3) Особливості споживання вільного цукру:

  • Збільшується з віком і споживання найбільш некорисного джерела калорій – вільного цукру. Діти усіх вікових груп споживають забагато цукру: в середньому діти молодшого віку (1-3 роки) споживають 47 грамів цукру на день; діти дошкільного віку – 56 грамів, школярі та підлітки – 67 грамів вільного цукру на день.
  • Солодкі напої та соки є одним з головних постачальників вільного цукру у дитячому харчуванні та присутні у п’ятірці найбільш популярних продуктів і напоїв у дітей раннього та дошкільного віку. Більшість таких дітей п’є соки та інші солодкі напої декілька разів на день.
  • Школярі та підлітки вживають менше солодких напоїв та соків, але водночас споживають більше солодощів та борошняних виробів, які постачають основну кількість цукру.

Висновки:

  • Експерти ВООЗ, враховуючи дані масштабних досліджень, рекомендують обмеження споживання цукру менше 50 г/день, а ще більший зиск для здоров’я асоційований зі споживанням менше 25 грамів вільного цукру.
  • Високий рівень споживання цукру асоційований з більшою частотою карієсу зубів, ризиком набору зайвої ваги з відповідними небезпечними наслідками.
  • Споживання цукру може бути значно зменшеним за рахунок обмеження присутності солодких напоїв та соків у харчуванні дітей молодшого та дошкільного віку, а також скорочення вживання солодощів та випічки школярами та підлітками.
  • Зменшення споживання солодких напоїв, продуктів та страв буде супроводжуватись збільшенням частки здорових продуктів у харчуванні українських дітей, зокрема, овочів, фруктів, горіхів та насіння.

4) Особливості споживання солі дітьми різних вікових груп:

  • Діти раннього та дошкільного віку, школярі та підлітки споживають значно більше солі ніж рекомендовано навіть для дорослих.
  • Кількість солі у складі продуктів та страв, а також тієї солі, якою досолюють їжу прогресивно зростає із віком: діти молодшого віку у середньому споживають 6,4 грамів солі, діти шкільного віку – 7,4 грами на день і школярі та підлітки вживають вже майже однакову з дорослими кількість солі – 9,2 грами на день.
  • Основну кількість солі діти різного віку споживають у складі хліба та інших борошняних виробів, технологічно-оброблених м’ясних продуктів, а також у складі страв домашнього приготування.

Висновки:

  • Українські діти споживають значно більше солі ніж рекомендовані ВООЗ 5 грамів. Слід зазначити, що ця максимально рекомендована кількість стосується дорослих людей. Школярі та підлітки вживають майже вдвічі більшу кількість солі.
  • Звичка до солоного смаку, яка виховується у дитинстві, зумовлює прихильність до солоної їжі протягом всього життя з небезпечними наслідками у вигляді підвищення кровяного тиску.
  • Слід уникати пропонування дітям солоних продуктів та страв, включаючи борошняні вироби, снеки, технологічно оброблені м’ясні продукти та обмежити додавання солі при приготуванні домашніх страв.

5) Споживання вітамінів та мінералів українськими дітьми

  • Актуальна дієта дітей усіх вікових груп постачає суттєво нижчу добову кількість кальцію порівняно з НФП.
  • Діти раннього віку вживають на 26% менше рекомендованої кількості кальцію, діти дошкільного віку на 11% та школярі з підлітками недоотримують 21% добової норми цього мінералу.
  • Вітамін Е виявився єдиним дефіцитним вітаміном для усіх вікових груп дітей: діти раннього віку отримують його на половину менше рекомендованої норми, дошкільнята на третину менше і діти шкільного віку не 40% менше НФП.

Висновки:

  • Недостатнє споживання кальцію є небезпечним у дитячому та підлітковому віці з огляду на його значні потреби для організму дитини, який активно росте і розвивається.
  • Споживання більшої кількості різноманітних молочних продуктів призведе до кращого забезпечення кальцієм дітей усіх вікових груп.
  • Для оптимального забезпечення дітей вітаміном Е має бути збільшення присутності овочів, бобових, злакових, горіхів та насіння у щоденному харчуванні.
До всіх статей